entete-default.jpg
FR   EN   NL

Architecturaal en historisch erfgoed

Burcht, kerken en kapellen, molens en wasplaatsen, geklasseerde woningen, ... een volledig erfgoed te verkennen.

Tijdens de verschillende uitstappen in en rond Herbeumont, ontdekt men verschillende gedenktekens uit het rijke erfgoed van Herbeumont: fonteinen, geklasserde wonigen, bouwwerken, kruisen, ...

De middeleeuwse ruïnes van het kasteel van Herbeumont

Geklasseerd als "Voornaamst Waals Erfgoed"
De middeleeuwse ruïnes van het kasteel van Herbeumont zijn gelegen op een rotskam, die het dorp en de meanders van de Semois overheerst.
Het kasteel werd in 1268 opgericht door Jehan de Rochefort, zoon van het huis van Walcourt. Andere families die het kasteel in de loop van de tijd bezaten: het huis van Orgeo (1268-1420), het huis van de la Marck-Rochefort (1420-1544), het huis van Stolberg (1544-1574) en het huis van Löwestein (1574-1796). De sterk begroeide steile hellingen van de heuvel zorgden ervoor dat het kasteel lange tijd ontoegankelijk was van drie kanten. 

Het kasteel werd verschillende malen herbouwd. De muren werden verstevigd in de loop van de 15e eeuw en werden aan de zuidkant geflankeerd door een stevige ronde toren aan elk uiteinde. Het kasteel werd door brand vernield door de Franse troepen van Maarschalk de la Ferté op bevel van Lodewijk XIV op 21 augustus 1657. 

Sedert 1993 is de archeologische site opgenomen in de lijst van het Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië. 

Talrijke opmerkelijke uitzichtpunten op de Semois

De toekomstige RAVeL op de lijn Bertrix-Herbeumont-Muno

Doorheen Herbeumont kruist de voormalige treinlijn Bertrix-Herbeumont-Muno: deze werd aangelegd tussen 1902 en 1914, zonder een enkele overweg, enkel 3 tunnels (Orgéo, Mortehan en Sainte-Cécile, waarvan de langste 1.396 m bedraagt, gesloten uit veiligheidsoverweging). Tijdens beide wereldoorlogen maakten de Duitser gebruik van de lijn om hun troepen tot in Verduin te bevoorraden. Heden is ze voorbehouden voor wandelaars, ruiters en fietsers.

Bekende personen uit Herbeumont

Herbeumont kent enkele bekende inwoners:
- gewichtheffer Serge Reding, bekroond met zilveren medaille tijdens de olympische spelen van Mexico. Zijn laatste rustplaats bevindt zich in het kerkhof van Herneumont. Een berk werd geplant nabij het kruis, een herdenkingskunstwerk werd geplaatst in het park 'Vivy'.
- Jean Perlot vertrok in 1849 naar Californië op zoek naar goud, en kwam 20 jaar later terug, fortuin gemaakt.
- Marcel Leroy, dichter welke verwijst naar de Semois, Ardeense woud...
- Georges Deleau welke carrière maakte in Parijs. Het Franse bestuur deed beroep op hem voor de decoratie van boten. Hij decoreerde eveneens het huis, nabij place Ravignan, van de schrijver Arsène Alexandre, en het salon van het baskisch huis van Edmond Rostand.
- Guy Bosquet, bekend schilder, was illustrator van het  treinmagazine "Le Rail".